Fmen
Kezdlap
A kpzs tartalma
Tantrgyak
Oktatk
Jelentkezs
Kapcsolat
Hrek, informcik
Tanknyvek
Gyakorlati kpzs
Tanulmnyi ttelsorok

KERESZTNY EMBERTAN (KEGYELEMTAN) PDF Nyomtats E-mail
rta: Administrator   
2005. September 26. Monday 09:14

 

 

Keresztény embertan (Kegyelemtan)

 

 

Oktató:

Nemeshegyi Péter

A tantárgy célja :

 A katolikus teológiában hagyományosan „kegyelemtan”-nak nevezett témakör feldolgozása. Tárgya a teremt és üdvözít Istennek az egyes emberekkel való kapcsolata az üdvtörténet keretében.

Isten minden embert a maga képére és hasonlatosságára teremt, és a Fiú és a Szentlélek küldetése által az isteni természetben való részesedésre hív. Az ember, mint testi és lelki létez, értelmével, akaratával és érzelmével szabadon válaszol az Isten önközlésére, és az emberi közösségben, a másokért való felelsségvállalásban és a mások iránti szeretetben valósítja meg ember-mivoltát.

Elemezzük a Szentírás erre vonatkozó szövegeit, bemutatjuk a téma történeti fejldését a keresztény egyházban, és átgondoljuk annak mai jelentségét..

 

Tankönyv:

Nemeshegyi Péter, Jó az Isten, Agape kiadó, Szeged, 1994

 

Vizsgatételek:

 1. Jézus tanítása az Atyaisten irgalmáról.

2. Pál tanítása az isteni kegyelemrl.

3. A jánosi iratok tanítása az Életrl.

4. Kegyelemtan a görög és latin egyházatyáknál.

5. A trentói zsinat tanítása a megigazulásról.

6. Részesedés a szentháromságos Isten életében.

7. Isten egyetemes üdvözít akarata.

 

Követelmény:

Szóbeli vizsga a vizsgán kijelölt tételekrl. Azoknak, akik az óráknak több mint a felén hiányoznak, ezen felül egy legalább 6 oldalas dolgozatot kell írniuk.

 

 

Utols frissits ( 2007. October 09. Tuesday 11:14 )
 
< Elz   Kvetkez >
 
     
на сайте значение фамилии бесплатно онлайн происхождение фамилии терновский значение имени сергей викторович история происхождения фамилии ярового тайна имени - стефания анатолий история моего имени ссылка значение мужского имени плодовитый многоплодный тут значение имени числовое значение имен история литвинова фамилия скачать образец генеалогическое древо значение имени алена в стихах тайна фамилии происхождение фамилии алина значение толкование толкование кавказских имен значение фамилии значение фамилии сорокин ссылка значение фамилии малиновский генеалогическое древо альмира значение имени телефонная база найти определение местонахождения через интернет происхождение фамилии значение имени новорожденного женское толкование имени эльвира на сайте значение фамилии хачатурян на сайте sitemap